Słowo „sushi” jest często niejednoznaczne w przypadku nierodzimych Japończyków. Myślimy o tym jako o zamienniku z surowymi rybami. Sushi Bemowo, Bielany, Żoliborz to ryż z octem i z innymi składnikami. Sashimi, czyli same plastry surowej ryby, nie jest sushi, ponieważ nie towarzyszy mu ryż. Pierwotnie sushi było fermentowane z rybami z ryżem zakonserwowanym w soli, a było to podstawowe danie w Japonii przez tysiąc lat, aż do okresu Edo (1603–1868), kiedy to powstało współczesne sushi.
Słowo „sushi” oznacza „jest kwaśny”, co odzwierciedla pochodzenie sushi związane z zachowaniem go w soli. Nigiri – plastry ryby na occie ryżowym z wasabi. Tradycyjne sushi Bemowo, Bielany, Żoliborz zajęło więcej czasu ze względu na wymagane etapy fermentacji. Współczesne sushi zostało opracowane jako rodzaj fast foodu i tak jest do dziś. Sushi w Japonii jest bardzo proste i zwykle nie zawiera więcej niż jednego rodzaju ryb lub jednego rodzaju warzyw. W Japonii nie mają rodzajów bułek, które są popularne w amerykańskich restauracjach sushi, takich jak Ramen i Sushi na Bemowie, Bielanach, Żoliborzu, woj. mazowieckie.
Japończycy również nie dodają awokado do sushi. Tego typu bułki są uważane za „w stylu zachodnim” lub „w stylu kalifornijskim”. Używając przypraw, Japończycy utrzymują prostotę. Nie mieszają wasabi w sosie sojowym; jeśli chcą więcej wasabi, odrobinę odrobinę sushi. Marynowany imbir ma być środkiem do czyszczenia podniebienia i jest spożywany między kawałkami sushi, a nie z kawałkami sushi. Japończycy również nie nakładają sosów na sushi, takich jak pikantny majonez lub sos unagi. Aby doświadczyć sushi Bemowo, Bielany, Żoliborz jako purysty, chcesz spróbować świeżego oceanicznego smaku ryby, a nie utopić go w sosie sojowym, wasabi, marynowanym imbiru lub innych sosach. Każdy kawałek sushi ma być wielkości kęsa, ale jeśli kawałek sushi jest zbyt duży, dobrze jest wziąć dwa kęsy.