Dobrze wyszkolony kelner wie, który gość ma serwować jako pierwszy. W ten sposób można wywołać dobre wrażenie na gościach. Przy wydawaniu menu, przyjmowaniu zamówień i serwowaniu jest jedna koncepcja: najpierw kobiety, potem panowie, a potem dzieci. Gospodarz jest ostatni.
Jeśli uczestniczyłeś na szkoleniu kelner, wiesz, ze najlepiej jest zawsze znajdować się po prawej stronie, przechodząc do bufetu, kuchni lub baru, zawsze poruszać się do przodu (nie do tyłu) i nie robić żadnych pustych przebiegów (np. czyste talerze w drodze do baru). Ponadto podczas serwowania posiłków pomocne jest poruszanie się w prawo.
Tace i talerze podawane są z prawej i prawej ręki. Szkolenie kelner mówi o tym, że wspomniany talerz jest przenoszony z lewej do prawej ręki i umieszczany przed gościem z prawej. Warzywne przystawki powinny być umieszczone na krawędzi noża w prawej górnej części stołu, ponieważ wiele warzyw wymaga cięcia. Szkolenie kelner zwróci ci także uwagę na to, że talerze sałatkowe, talerze chlebowe i noże do masła, które znajdują się po lewej stronie od głównego talerza, są podawane i usuwane z lewej strony, aby nie przeszkadzać gościowi. Dotyczy to również wszelkich innych talerzy, przystawek i sztućców, które są umieszczane po lewej stronie od głównego talerza. Talerze chlebowe i noże są umieszczane tylko w momencie, gdy gościowi podaje się chleb i smaruje. W górnej lewej części talerza znajdują się sycące składniki, takie jak ryż, ziemniaki lub makaron.
Jeśli do tej pory te wszystkie zasady i zalecenia były Ci obce, koniecznie zapoznaj się z ofertą na szkolenie kelner, szkolenie managerów gastronomii oraz szkolenia dla szefów kuchni z HR System. Zajrzyj na stronę firmy prowadzącej szkolenia z branży HoReCa i wybierz odpowiednie szkolenia i kursy z certyfikatem.